Omdat Japan werd georganiseerd vanuit één plaats en omdat de communicatie tussen de provincies moeilijk was, vervreemden de wat verder afgelegen provincies en plaatselijke edelen van de staat, waardoor er zich kleine, onafhankelijke rijkjes begonnen te vormen. Het contrast tussen de verschillende levensomstandigheden van elk van die rijkjes bevorderde deze vervreemding. Deze rijkjes verdedigden zich of breidden zich uit door middel van krijgersbendes (samoerai). Aanvankelijk waren deze krijgersbendes families, die op zichzelf leerden hoe ze moesten omgaan met zwaard, speer en boog. Later werden de families groter door het accepteren van niet-verwante krijgers die zich bij de familie aansloten. De dappere mannen van deze krijgersbendes functioneerden soms als lokale politie, maar in sommige gevallen waren ze sterk genoeg om de regels van de staat te negeren. De eerste echte samoerai waarvan we de naam kennen waren Minamoto Tsunemoto, Minamoto Mitsunaka en Taira Masakado. We gaan ze een voor een aan je voorstellen…
Minamoto Tsunemoto
Over deze samoerai is niet zoveel bekend. Hij was een prins die leefde van 894 tot 961 tijdens de Heian periode en maakte deel uit van de Seiwa Genji lijn van de Minamoto-clan. Minamoto no Yoritomo, de man die later het Kamakura bakufu zou oprichten, stamde ook af van deze Seiwa Genji lijn. Hij is de eerste die vermeld wordt als samoerai. Zijn vader Sadazumi-shinnō en grootvader keizer Seiwa waren geen Samoerai. Minamoto Tsunemoto vocht mee langs de zijde van de Fujiwara-clan tegen de opstand van Taira Masakado in 935. Daarvoor kreeg hij de titel Chinjufu-shōgun: opperbevelhebber van de noordelijke divisie.
Minamoto Mitsunaka
Minamoto Mitsunaka was de zoon van Minamoto Tsunemoto en leefde van 912 tot 997. Net als zijn vader was hij een trouwe dienaar van de Fujiawara-clan. Hij erfde de titel Chinjufu-shōgun van zijn vader en werd gouverneur van tien provincies, waardoor hij een sterke economische en militaire macht kon opbouwen. Hij was één van de rijkste en machtigste hovelingen in die tijd. Ook was hij een samoerai in hart en nieren en wou de weg van de samoerai graag leren aan anderen. Mitsunaka liet grootschalige ijzermijnen ontginnen op zijn land in West-Japan en leerde de kunst van het zwaardsmeden aan zijn ambachtslieden. De diepe inkerving ter hoogte van het handvat in de zwaarden, stelde het symbool voor macht en doorzettingsvermogen van ‘Samurai’ voor.
Taira Masakado
Vooral Taira Masakado betekende het begin van de bloeiperiode van de samoerai. Hij had een andere visie over hoe er over Japan geregeerd zou moeten worden. Hij lokte een aantal reacties uit, waarbij de samoerai steeds machtiger werden. Taira Masakado’s geboortedatum is helaas niet bekend. Wel weet men dat hij rond 940 is gestorven. Taira Taira Masakado’s dood betekende ook meteen het einde van zijn opstand, die begonnen was in 935.
Hedendaagse invloed
Hoewel ze maar 5-6% van de bevolking uitmaakten tijdens de Kamakura-periode, waren de samoerai de leidendeklasse van Japan. In de loop van deze periode werden verschillende gebruiken en gewoonten van de samoerai opgenomen in een soort ongeschreven gedragscode. Pas in de Edo periode (1603-1868) zouden hoog opgeleide samoerai hun tradities omvormen tot een samenhangend geheel wat wij vandaag de dag ‘Bushidō’ noemen. Deze samoerai voelden zich genoodzaakt om ethische gedragsregels voor de samoerai-klasse op te stellen, gezien de tijd van oorlog voorbij was.
Het fascinerende is dat de kunst en de ambacht van het Samoerai zijn al op hele jonge leeftijd werd aangeleerd iets dat loyaliteit en vakmanschap schiep. Waarom is Samoerai ons symbool? Omdat Samoerai staat voor vrede(stichter), bescherming, vrijheid, maar ook voor eigentijdsheid. En dat vinden wij mooie idealen.