Over deze samoerai is niet zoveel bekend. Hij was een prins die leefde van 894 tot 961 tijdens de Heian periode en maakte deel uit van de Seiwa Genji lijn van de Minamoto-clan. Minamoto no Yoritomo, de man die later het Kamakura bakufu zou oprichten, stamde ook af van deze Seiwa Genji lijn. Hij is de eerste die vermeld wordt als samoerai. Zijn vader Sadazumi-shinnō en grootvader keizer Seiwa waren geen Samoerai. Minamoto Tsunemoto vocht mee langs de zijde van de Fujiwara-clan tegen de opstand van Taira Masakado in 935. Daarvoor kreeg hij de titel Chinjufu-shōgun: opperbevelhebber van de noordelijke divisie.
Minamoto Mitsunaka was de zoon van Minamoto Tsunemoto en leefde van 912 tot 997. Net als zijn vader was hij een trouwe dienaar van de Fujiawara-clan. Hij erfde de titel Chinjufu-shōgun van zijn vader en werd gouverneur van tien provincies, waardoor hij een sterke economische en militaire macht kon opbouwen. Hij was één van de rijkste en machtigste hovelingen in die tijd. Ook was hij een samoerai in hart en nieren en wou de weg van de samoerai graag leren aan anderen. Mitsunaka liet grootschalige ijzermijnen ontginnen op zijn land in West-Japan en leerde de kunst van het zwaardsmeden aan zijn ambachtslieden. De diepe inkerving ter hoogte van het handvat in de zwaarden, stelde het symbool voor macht en doorzettingsvermogen van ‘Samurai’ voor.
Vooral Taira Masakado betekende het begin van de bloeiperiode van de samoerai. Hij had een andere visie over hoe er over Japan geregeerd zou moeten worden. Hij lokte een aantal reacties uit, waarbij de samoerai steeds machtiger werden. Taira Masakado’s geboortedatum is helaas niet bekend. Wel weet men dat hij rond 940 is gestorven. Taira Masakado’s aftreden betekende ook meteen het einde van zijn opstand, die begonnen was in 935.