Quarantaine Centrum
Quarantaine wordt altijd standaard gehanteerd binnen ons bedrijf om te voorkomen dat nieuw aangeschafte Koi besmet zijn met (nieuwe) ziekten die uw Koi ernstig kunnen verwonden en/of doden. Sensi Koi is gespecialiseerd in het quarantaineproces bij Nishkikigoi uit Japan.
Quarantaine voor Koi heeft meerdere doelen zoals o.a:
Voorkomen dat het al aanwezige visbestand besmet wordt met een eventuele ziekte die de ingekochte Koi meedraagt.
Voorkomen dat de nieuwe Koi vanwege de overgang naar een andere waterkwaliteit gestrest raakt en ziek wordt in de bestaande vijver.
Om een biotoop/omgeving te creëren waarin de overgang van de oude situatie naar de nieuwe situatie middels langzame overgang kan plaatsvinden.
Een overgangsomgeving om een situatie te creëren waarin eventuele behandeling makkelijker is uit te voeren
Afhankelijk van de ziekte die we willen voorkomen, zijn verschillende quarantaine periodes noodzakelijk evenals de omstandigheden tijdens de quarantaineperiode.
Hieronder vernoemde ziekten worden bij Sensi Koi uitgesloten:
Parasieten
Ten aanzien van parasieten geld dat deze actiever zijn en een kortere cyclus doormaken bij hogere temperaturen.
Om te bepalen of de vissen besmet zijn dan wel ziek worden van eventuele aanwezige parasieten is een quarantaine periode van 3 weken bij 15-20°C aan te bevelen. Eventuele aanwezige parasieten (op de nieuwe vis of in het water van de bestaande vijver) in combinatie met stress door een andere omgeving, zullen binnen deze 3 weken tot uiting komen en resulteren in ziekte. Door vroegtijdig een microscopische controle uit te voeren, is dan vast te stellen welke maatregelen nodig zijn om de vissen parasiet vrij te maken alvorens ze uiteindelijk over te plaatsen naar hun eindbestemming, de vijver.
Bacteriën
Ten aanzien van bacteriën geldt dat deze over het algemeen het beste gedijen bij hogere temperaturen (16-25°C).
Om eventuele aanwezige besmettingen aan het licht te brengen (o.a. kieuwrot) wordt een quarantaine periode van 3-4 weken bij 20-22°C aanbevolen. Indien zich binnen deze periode geen problemen voordoen buiten de al genoemde parasieten-aantastingen, mag men ervan uitgaan dat de kans op overdracht van bacteriële problemen naar de vijvervissen minimaal is.
Als blijkt dat na microscopische controle geen parasieten aanwezig zijn, maar zich toch problemen voordoen in de vorm van kieuwrot, bekrot, vinrot, gatenziekte etc. kunnen gerichte acties worden uitgevoerd tegen deze bacteriële problemen.
Virus
Bij de virus-aantastingen vormt het Koi Herpes Virus (KVH) het meest ingrijpende probleem.
Introductie van vissen in de vijver die dit virus met zich mee dragen kunnen leiden tot sterftepercentages van 70-90% van de bestaande vijverpopulatie.
Het aantal gevallen van KVH is nog steeds beperkt in Nederland, maar toch een factor waarmee rekening moet worden gehouden. Om vast te stellen of de nieuw aangekochte vis besmet is met KHV, wordt een quarantaineperiode van minimaal 3 weken geadviseerd met een aangepast temperatuurregime om eventuele virussen actief te maken.
Extra aandachtspunten; Waterkwaliteit/management. Omdat het quarantaine-systeem meestal een beperkte inhoud heeft, is controle van de waterkwaliteit tijdens de quarantaineperiode van essentieel belang.
Zoals duidelijk mogen zijn, dient het quarantaine-systeem aan bepaalde voorwaarden te voldoen wil men het optimaal in kunnen inzetten. Het belangrijkste element hierin vormt een goed draaiend filtersysteem, omdat u anders de vissen bewust dan wel onbewust in een stresssituatie brengt en visziekten veroorzaakt.
Sensi Koi voert een strikt beleid om excessen te voorkomen en garandeert een gezonde Koi en Koi-leefomgeving te waarborgen voor onze clientèle. Wij zijn bewezen een betrouwbare Koi-quarantaine-specialist en helpen u met veel plezier, toewijding en uiteraard expertise.
Ontdek de mogelijkheden voor unieke aankopen en bovendien gezonde Koi!